Samolepilne nalepke

KAKO DOSEŽEMO VISOKO KAKOVOST SAMOLEPILNIH NALEPK?

Na samo kakovost samolepilnih nalepke vpliva precej različnih dejavnikov:

 • Vrsta materiala
 • Lepilo
 • Nosilec materiala oz. silikonski papir
 • Tisk in zaščita tiska
 • Oblika nalepke (okrogle samolepilne nalepke, kvadratne, pravokotne, ovalne)

Vsekakor pa je pomembno tudi najboljše razmerje med zahtevano kakovostjo in ceno, zato nam pri pošiljanju POVPRAŠEVANJA za vaše samolepilne nalepke navedite čim več informacij, da vam lahko kar se da dobro svetujemo.

VRSTE MATERIALOV

Poznamo več vrst materialov nalepk in vsak izmed njih služi svojemu namenu. Najcenejše so papirnate nalepke. So hitro razgradljive, kar je po drugi strani tudi njihova slaba lastnost. Imajo zelo kratko obstojnost in se hitro umažejo. Pri tisku etiket na rolo uporabljamo samolepilni PP (polipropilen) in PET (polietilen). PP je zelo obstojen material ki je odporen na večino kemičnih vplivov vendar za najbolj obstojne projekte uporabljamo izključno samolepilni PET. Za nalepke in tudi okrogle nalepke v digitalnih polah je na voljo samolepilni PVC. Monomeri so veliko cenejši in se uporabljajo za notranje etikete s kratko življenjsko dobo med tem ko polimeri pridejo v poštev za nalepke (in okrogle nalepke), ki bodo izpostavljene zunanjim vplivom.

samolepilne nalepke

LEPILO

Pri izbiri najprimernejšega lepila je izjemno pomembna namembnost oziroma končna uporaba naročene samolepilne nalepke oz. okroglih nalepk. Če nalepko lepimo na gladko ravno površino zadostuje standardno akrilno lepilo. V kolikor jo lepimo na podlago, ki ni ravna (prašno barvano, mat, brušena kovina, les, stena…) je izjemno pomembno, da uporabimo »Hi-tack« lepilo. To po aplikaciji difundira v neravno podlago in tako doseže dovolj dober oprijem. Navadno lepilo v teh primerih ne drži in nalepka se lahko začne na robovih vihat. Če želimo, da se nalepka po uporabi odstrani uporabimo »REMOVABLE« lepilo. V tem primeru po odstranitvi na podlagi ne ostanejo ostanki lepila.

NOSILEC MATERIALA

Vsaka nalepka je pred aplikacijo pritrjena na papirni nosilec z gladkim silikonskim slojem. Tako lepilo ostane »sveže« in ne izgubi svoje moči. Nekateri nižje kakovostni materiali imajo slabo izdelane nosilce kar lahko povzroči slabšo adhezivno moč lepila in posledično odstopanje po aplikaciji nalepk (to velja tudi za okrogle nalepke). Materiale naročamo samo pri priznanih proizvajalcih ki ne kompenzirajo kvalitete v zameno za manjše stroške proizvodnje.

Zakaj izbrati naše nalepke

ZNANJE IN KAKOVOST IZVEDBE

Pred desetimi leti smo se pri podjetju Artis Linija odločili, da postanemo specializirana tiskarna -ukvarjamo se izključno s tiskom samolepilnih etiket. Na tem področju smo tako postali strokovnjaki in naše prostore opremili z vrhunsko novodobno tehnologijo. Zaradi tega smo izjemno prilagodljivi in razvojno naravnani ter dosegamo kratke dobavne roke po konkurenčnih cenah.

ŽELIM PREJETI INFORMATIVNO PONUDBO

Za pripravo ponudbe samolepilnih etiket potrebujemo naslednje podatke:

 • Velikost posamezne etikete (na primer: fi50mm, 100x100mm,…)
 • Okvirno količino etiket (na primer: 100 kosov, 500 kosov, 1000 kosov,….)
 • Namembnost oziroma uporaba etikete (vinske etikete, Industrijske vodo-odporne etikete,…)

Več informacij nam boste posredovali, lažje vam bomo priporočali ustrezen material in zaščito za vaše etikete. Tako boste dobili kar se da ugodno ponudbo za etikete, ki bodo ustrezale vašim zahtevam.

  TISK IN ZAŠČITA TISKA

  VRSTE TISKA

  Nalepke tiskamo tako v sitotisk tehniki z UV obstojnimi barvami kot v digitalni tehniki. Med tem ko UV sitotisk nudi popolno obstojnost na vse kemične vplive in visoko obstojnost na UV smo omejeni pri tisku več barvnih designov ali slik. V tem primeru pride v poštev digitalni tisk, kjer dosegamo tudi bolj konkurenčno ceno nalepke pri manjših nakladah. Ker pa je barva na bazi solvent topila je sama barva občutljiva na topila ali razne kemikalije. Zato digitalni tisk nalepk v primeru izpostavljenosti vedno zaščitimo.

  RAZLIČNE ZAŠČITE TISKA

  Digitalne in sitotisk nalepke lahko dodatno zaščitimo in tako podaljšamo življenjsko dobo. Zaščita nalepko varuje pred mehanično obrabo (udarci, praske), UV sevanjem, kemičnimi in drugimi atmosferskimi vplivi.

  Tisk se lahko zaščiti z dodatnim slojem UV laka ali pa z laminacijo oziroma plastifikacijo.

  OBLIKA NALEPKE

  Tudi oblika nalepke vpliva na kvaliteto nalepke, saj dobro prileganje podlagi in pravilno zaključeni robovi pripomorejo k življenjski dobi in odpornosti. Večinoma se izdelujejo kvadratne, pravokotne, ovalne ali okrogle nalepke. Pri kvadratnih in pravokotnih nalepkah vedno priporočamo rahlo zaobljen rob ki se ne viha. Okrogle samolepilne nalepke so z vidika obstojnosti najboljše. Okrogle samolepilne nalepke se ne vihajo. V kolikor želite pa lahko izdelamo nalepke čisto poljubnih oblik.

  POGOSTA VPRAŠANJA

  Kako izbrati pravilni material za nalepke?

  Zaradi široke izbire materialov in vrste tiska predlagamo da nam pri povpraševanju čim bolj natančno specificirate vaše želje in potrebe. Glede na opisano vam bomo svetovali, kateri material je najbolj primeren za vas.

  Kakšno obstojnost bo imela naročena nalepka?

  Na to vpliva več dejavnikov. Glede na vaše povpraševanje bomo izbrali najbolj primeren tisk in zaščito nalepke, da bodo etikete dovolj obstojne in hkrati cenovno ugodne.

  Kako dolgo je lahko nalepka na nosilnem papirju?

  Tako imenovan »Shelf-life« nalepke je 2 leti od tiska oziroma izreza, v kolikor so skladiščene na sobni temperaturi v prostoru z nizko vlažnostjo. Vsekakor pa priporočamo, da se nalepko aplicira znotraj enega leta od dostave na vaš naslov saj ima lepilo tako 100% učinkovitost.