Artis Linija

Materiali in lepila za tisk etiket

Danes je na tržišču množica različnih materialov za tisk etiket. Nekako jih ločujemo kot materiale na papirni osnovi in materiale iz umetnih mas. Glede na tehnologije tiska v naši tiskarni v veliki večini uporabljamo materiale iz umetnih mas. Pomembno je, da glede na namembnost rabe nalepke uporabimo ustrezno lepilo.

Materiali za tisk etiket

Materiali za tisk etiket

Nalepke tiskamo na polipropilen PP (zelo obstojen vendar precej tog), polietilen PE (man, obstojen bolj fleksibilen), poliester PET (material za zelo zahtevne etikete, izjemno obstojen in vzdržljiv), monomer in polimer (zelo vzdržljivi materiali predvsem za digitalni tisk). Izbor opravimo na osnovi želja in tehničnih zahtev kupcev za vsako povpraševanje posebej. Optimalna izbira materiala zagotavlja funkcionalnost nalepke vzporedno z zagotavljanjem konkurenčne cene. Nekatere nalepke se aplicirajo strojno, druge ročno. Tudi tukaj je pomemben izbor ustreznega materiala za zagotavljanje nemotenih proizvodnih procesov.

Lepila za etikete

Pretežno uporabljamo klasična akrilna lepila. Vendar so potrebe po rabi nalepk vedno večje, kar povečuje področja rabe v različnih tudi ekstremnih okoljih. Visoke ali nizke temperature, povečana UV obremenitev, čistila, goriva in mnoge druge kemikalije. Težava za lepila so neravne in hrapave (peskane) podlage, kjer izbiramo posebna lepila, katera ob stiku s podlago »zlezejo« v pore.

Kot se na eni strani srečujemo z zahtevami po dolgi obstojnosti in zanesljivosti nalepk so na drugi strani zahteve po nalepkah, katere se po določenem času odstranijo in ob tem ne puščajo sledi lepila tudi v primerih temperaturnih in kemičnih obremenitev. V tem primeru uporabljamo nepermanentna – odstranljiva lepila.

Sodobne tehnologije nam danes omogočajo izdelavo nalepk brez lepil. V tem primeru so nalepke obdelane s statičnim nabojem, kar zagotavlja oprijem na kovinske, plastične in steklene površine. Tukaj so še nalepke kjer klasično lepilo nadomesti Nano – premaz kateri omogoča dober oprijem na vse površine. DOTY tehnologijo nudi lepljenje na opleskane površine z možnostjo večkratnega lepljenja oz. premikanja nalepk

Materiali za tisk etiket

Potrebujete nalepke?

Pokličite nas na 041 643 977 ali nam pošljite povpraševanje.

Pošljite povpraševanje
chevron-down